Fotografia kulinarna to obecnie bardzo ważny dla restauracji i barów element kontaktu z klientami. Jak wiadomo, je się oczami!
Piękne zdjęcia jedzenia dobrze „klikają się” w mediach społecznościowych. Często są pierwszym kontaktem zainteresowanego z daną restauracją czy barem. Mają więc solidną rolę w zachęcaniu i przyciąganiu do danego miejsca. Nie mniejszą pewnie, niż smak! Na pierwszy rzut kulinarne fotografie powinny być soczyste, smaczne i dobrze się kojarzyć. Odpowiednia komunikacja wizualna to klucz do sukcesu w Internetowych reklamach. Dobre zdjęcia na stronę Internetową będą się różnić od tych na Instagram, czy do menu. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na kompozycję i proporcje zdjęcia, które będą wpływać na późniejszą komunikację.
Dobre zdjęcia kulinarne są także niezwykle istotne dla twórców, którzy wydają swoje książki kucharskie. Fotografia żywności wybrzmiewa bardzo mocno w atrakcyjnych zdjęciach, bez których dziś nie obędzie się dobra książka kucharska. Kolorowe, zachęcające kompozycje wpływają na nasze postrzeganie przepisów! Piękne zdjęcia są ważne dla czytelników, którzy wybierają spośród niezliczonych ilości treści.
Fotografa kulinarna przydaje się w menu, także w tym mobilnym. W dobie dowozów zdjęcia, obrazujące potrawy, są dla klientów „mobilnych” istotne. Zdjęcia będą więc przydatne także dla barów czy food-trucków, które oferują swoje dania w dowozie. Takie zdjęcia sprawdzą się jako ilustracja na wielu portalach, które pośredniczą między restauracją a klientem. Będą przydatne również do wykorzystania przy bonach i voucherach.
Ważne dla pracy podczas fotografowania jedzenia jest otoczenie. Wykonuję zdjęcia zarówno u klienta – czyli na przykład w restauracji – jak i w studio. Praca z jedzeniem w studio otwiera wiele możliwości – odpowiednie oświetlenie i aranżacja mają bezpośredni wpływ na to, jak odbieramy daną potrawę. Ponadto, sztuczki czy specjalne triki fotografii kulinarnej pozwalają na dodanie fotografowanym potrawom dodatkowych walorów estetycznych.
Fotografia kulinarna – Kraków to miasto, w których wykonuję je najczęściej, pracuję jednak z klientami z całej Polski.
 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		